rewind the memories


holla . assalamualaikum semua :3 jyeahh . kita bersua kembali dalam rancangan Si Pijah Nurjana Senget . hoho . gurau k gurau . ><"  . hari ni tarikh special kann ? 12.12.12 ! next year dah tak boleh cari nombor yang deret sama . alhamdulillah , masih dipanjangkan umur :* so , final countdown nak masuk 2013 . excited meyy . ><" apa cerita cuti korang ? ada syiok ? ke menghadap fesbuk , twitter ja . :3

oke . stop the merapu section . *tunggang langgang ayat-.-* berpalik pada tajuk entry kali ni . yess ! REWIND THE MEMORIES . k , terus masuk google translate . inilah hasilnya :: memundurkan kenangan . 
entah pape maksud =.='' senang belek kamus je ea . jangan percayakan google translate niyy . boikot . hoho 

nampak kan gambar yang tertera di atas ? sila buat 5 ayat berdasarkan gambar berikut . oppss ! tersalah ayat pula ><" sorry banyak merapu . oke , siyez fza . siyez :3 gambar itulah yang akan jadi bahan pengisian dalam entry niy :*

pada 13.11.12 yang lalu , ehh cantik pula tarikh niyy ><" *ehh fza , sambung cerita lahh *. fza dengan keluarga yang tersayang :* hehe . pergi ke na na na na na Terengganu kita ! ehh , IKLIM nyanyi lahh :3 
keluarga pak cik pun join sekali sebab dorang pernah pergi sana . kiranya guider la kann . ajak nenek sekali . kiranya cuti ramai-ramai la niy . singgah sarapan at Ayer Hitam . duduk dalam kereta lama-lama . serius BOSAN =.='' hampir 10 jam kot ke sana . singgah solat di Kuantan . buat solat jamak qasar terus . then makan . then sambung perjalanan . sampai Terengganu waktu Maghrib . lip lap kota Kuala Terengganu . jakun sebentar . hihi >< check in di Permai Inn Hotel . rehat japp . lepas tu , keluar makan pula :3 then , merayap pula pergi ke Dataran Bazaar Warisan . :3



pada keesokkan hari , lain pula ceritanya :3 . breakfast di cafe yang disediakan pihak hotel . habis makan , balik ke bilik . adik2 transform pakai baju mandi . pantang nampak kolam renang =.='' . then , puas berendam . bersiap pula nak jenjalan sekitar Kuala Terengganu uh . terus check out dari hotel uh , sebab nak cari hotel ngadap pantai :')  lokasi pertama , ke Muzium Negeri Terengganu :3 bila turun dari kereta je , terus ada tren kosong lalu . dah memang rezeki , terus naik lahh :3 tengok persekitaran  luar Muzim . pelbagai jenis rumah tradisional , nama pun pelik-2 :3 main snap je . selain rumah , turut ada kapal auw .



lepas tu , daki ___ anak tangga . untuk masuk muzium pula . g at kaunter . beli tiket . murahh ! :3 kamera TIDAK dibenarkan . hehe . tanduk nakal pun tumbuh . nyorokkan kamera dalam beg mama . hihi . syytt . jangan diamalkan -.- first time nampak Batu Bersurat . arca Batu Pahat uh dah banyak kali tengok . hehe .  ingatkan nak ambil gambar sikit , tapi pekerja dok perhatikan . terus cancel :P ada SEMBILAN galeri . penat kaki jelajah seluruh galeri uhh . penat kaki eden . nenek give up . terus duduk at luar muzium . hoho .


dalam muzium , malas nak snap . sebab tahu sedang diperhatikan -.-'' spoil plan je .  then dah puas jelajah muzium . pergi Majid Kristal pulakk :3 sebab lokasinya berhampiran je :') . cari parking . sosak weyy . ramai orang , banyak kereta . cuti la katakann :3 ambil wudhu . berpeluang jugalah solat di Masjid Kristal . alhamdulillah . :')


then , plan nak try masuk Taman Tamadun Islam . sekali tengok signboard harga dia . terus pucat muka -.-
serius mahal . elok bersemangat nak masuk , terus cancel . saya sebagai pelancong , membangkang kerna harganya terlalu mahal . tak semua mampu bayar . ><" siapa sokong ? sila angkat tangan macam saya *suara usop wilcha* . then , masuk kereta , start enjin , cari kedai makan :3 makan . makan . makan . pergi Pasar Payang pula . shopping kemain -.- then , penat . pergi cari hotel baru untuk nginap pula . nasib baik dapat . hoho . check in . rehat sampai malam . malam keluar , p cari makan :3 lupa nak gtau , kami nginap di Batu Buruk Beach Resort . ngadap pantai betull . tapi tak dapat nak mandi pantai sebab angin kuat :/ sedikit kecewa . hmm . 

hari ketiga :3 , sarapan orang Ganu selalu makan . Nasi Dagang . hehe . ayah cari warung , duduk , order , tunggu , makan :3 hoho . dah settle makan , g 7E japp . cari barang sikit . at muzium tak dapat snap Batu Bersurat . at luar pun dapat lahh :3 


balik hotel . pergi pantai terletak di belakang hotel . snap pic lagi . masuk bilik . adik transform lagi . pergi swimming pool lagi -.-''  puas mandi , masuk bilik , bersiap , kemas barang , nak balik Johor :3 sebelum uh , singgah pantai area Dataran Syahbandar . sepupu dengan adik sibuk nak layang-layang . pilih , beli , bayar . masuk kereta , start enjin , p cari kedai makan tuk tengah hari pula . kenyang , pak cik ajak g Mydin . parents melencong ke Pasar Payang . tak puas beli katanya -.-'' . dah puas shopping , mulakan perjalanan ke Johor :') singgah sebentar di Masjid Terapung , solat jamak qasar . 



then , sambung perjalanan . merentasi Rantau Abang :3 kita tengok penyu teluq . sekali singgah , tak dak punn . bukan musim dahh . lepak at pantai Rantau Abang pula . siyez , cantikk . bagi chance pada bebudak main layang-layang kejapp . dah puas , masuk kereta balik . start enjin , sambung perjalanan . berhenti jap , beli keropok lekor , beli kuih muih . jalan . jalan . jalan . sepupu lapar . berhenti makan di Dungun . nama kedai Formula One . kelas kau jahh . kembungkan perut .sambung perjalanan . lebih kurang pukul 1 . sampai rumah . the end . 

jari penat weyy . act , banyak lagi nak cerita . takut korang jemu pula . so berehat sebentar :3 thanks sudi baca . jasa amat dihargai :') 12.12.12 , nothing special bagi aku lahh . hoho . hope dipanjangkan umur untuk kenangan yang akan menyusul . see ya on next entry . bye-bye . 

No comments:

Post a Comment