Kejuruteraan Bahan ; Apa tu ?




assalamualaikum and hello semua !
finally kembali meng update blog ni setelah sekian lama XD
maaflah ya -.- so result upu keluar awal Ogos haritu kan ?! 
amacam ? okey tak ? berkenan di sanubari hatimu yang kecil itu ?
atau panahnnya agak tersasar sedikit ? ataupun panahan telah tersimpang jauh dan dibawa pergi angin ribut ? k lol -,-
walau apa pun keputusan yang korang dapat , syukurilah hendak nya ya ^^

hey look up ! tengok tajuk pun dah tau kan nak cerita apa kalini . 
so , i bit aware k pasal result upu korang ni . sebab adik aku pun akan sambung belajar but still under biology . tak macam aku yang dah tak kenan kat bio XD
yes . i am student . and sedang ambil course kejuruteraan bahan . Apakah itu ? lol sebab ramai yang tanya and ada yang samakan dengan juruukur bahan --'
it's okay . course ni memang jarang dengar pun . so lemme tell you guys a little bit ahh~



Kejuruteraan bahan ni course yang rare . kenapa ? sebab ada 2 buah universiti awam je yang tawarkan kursus ni kat Malaysia , iaitu Universiti Sains Malaysia , Nibong Tebal & Universiti Malaysia Perlis . yesza , dua dua kat nun jauh di uatara Malaysia sana ~ dan aku merupakan siswi pelajar usm lol . 
" kenapa kat nibong tebal ? "
" usm bukan kat pulau pinang ke ? "

haa lek gais . USM ada 3 kampus . Kampus induk di Pulau Pinang , kampus kejuruteraan di Nibong Tebal dan kampus kesihatan di Kelantan . so , pls jangan keliru lagi k ;)

Kejuruteraan Bahan
Program Kejuruteraan Bahan menekankan kepada bahan‐bahan seperti logam, seramik, komposit, polimer dan semikonduktor dan bahan‐bahan elektronik. Ini melibatkan sintesis bahan‐bahan, kawalan kualiti, analisis kegagalan dan pencirian bahan tersebut. Prospek kerjaya : pakar , jurutera , pegawai penyelidik , pensyarah. 

walaupun jarang didengar , kursus ni telah diiktiraf di dalam mahupun luar negara k gais . jangan risau ahh. mesti ada yang masih was was kan ? atau kurang jelas dengan pengisian kalini . korang boleh komen and aku akan follow up soalan kalian . korang pun boleh dm aku kat ig atau facebook , ok ? dengan bahasa mudah , kejuruteraan bahan ni melibatkan bahan la . contohnya , kapal terbang ! pernah terfikir tak macam mana mereka tu diciptakan ? mestilah tak kan hahaha . sama lah , aku pun . tapi bila jadi student kejuruteraan bahan ni , terbuka jugak la minda aku yang kecil tu >.<

orang selalu kata kapal terbang diperbuat daripada besi kan ? iyala . besi kan kuat . tapi kan , besi berat dan susah nak diubah suai kan atas ciri ciri tersendiri . jadi kalau berat , macam mana nak terbang ? berat besi dan berat penumpang lagi ? 


 Pada penerbangan komersil, aluminium digunakan oleh hampir 80% daripada keseluruhan penggunaan bahan struktur. Bahan aluminium di sini pastinya berbeza dengan aluminium yang kami hadapi dalam kehidupan seharian di peralatan dapur dan hiasan, aluminium untuk struktur pesawat yang digabungkan dengan beberapa bahan campuran (seperti tembaga, magnesium, zink dan mangan) yang dapat meningkatkan kekuatan (strength), kekakuan (stiffness) dan ketangguhan (toughness).

dapat tak sikit pencerahan hasil aku suluh lampu tadi ni ? huhu . kiranya bukanlah besi semata digunakan . tapi hasil besi yang dah diolah ataupun di upgrade ciri cirinya ;)  dan kitalah yang akan ber eksperimen dengan bahan tersebut . kiranya kita akan lebih kenal bahan bahan tersebut daripada orang lain gituuu~ by the way , kursus ni ambil masa 4 tahun ye gais . siapa yang akan jadi student materials engineering di usm nanti tu , hai ! and here's the list of subjects for 1st year student :

Semester 1 :

  • Engineering Calculus
  • Introduction to Static & Dynamics
  • Engineering Materials (Lab)
  • Engineering Materials
  • Engineering Drawing
Semester 2 :
  • Advanced Engineering Calculus
  • Strength Of Materials
  • Engineering Practice
  • Physical Chemistry
  • Electrical Technology
  • Core Entrepeneruship
  • Bahasa Malaysia IV


GOOD LUCK gais ! selamat menempuhi alam universiti . and please be well-prepared from mentally and physically ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️ or you guys can check this ut for better understanding >< ; http://material.eng.usm.my/index.php/ms/program/undergrad/materials-engineering
sekian sahaja daripada saya :)