AKAN DATANG



Tok3x  assalamualaikum !!
Hello , milo , marshmallow !
Wassup korangs ? apa celopp ? :3

amacam dengan wajah terbaru blog fza ? 
okey ark ? yupss . fza tukar lagi .
dari warna biru ->  bunga kemerah-merahan -> bintang berkerdipan . 
fza memang suka edit blog sekarang . ><" 
jadi , inilah hasilnya . mwehehe . harap okey lah yea . 

okeyy . kita terus berbalik pada topik yang fza mahu cerita tadi . -,-
ce jeling sekilas pada tajuk entry pada kali ini . 
yups . AKAN DATANG . 
apakah gerangan yang akan datang itu ? ce korang teka ? :3 
fza bagi 10 saat untuk teka =P . 
tetttt ! lambat ! haha . actually , yang AKAN DATANG itu adalah 


eh-2 , salah gambar lahh . bukan  OPPA GANGNAM STYLE  kayy .

tetapi , 


yeahh . baru gambar yang betul . LEMBAGA PEPERIKSAAN . 
yang sering menghantui minda para pelajar . ><" 

almaklumlah , sekarang ni kan MUSIM PEPERIKSAAN .
UPSR , dah merdeka . hanya tunggu keputusan je . 
PMR , tak lama lagi . bertarikhkan 9.10. 2012  , dia akan datang dengan megahnya untuk menguji setinggi mana IQ  pelajar tingkatan 3 . all the best yaww . 
SPM , pada tarikh 5.11 ->  6.12   . wahhh . Senior Perlu Mantap :3
STPM ,  bagi yang mengambil P.Am , Eko , Sej dan Geo , pada 19.11 -> 5.12  .  wahh . pelajar baju BIRU sekolah fza akan bertempur dengan STPM lhaa . chaiyokk !

batch 98 , SMK SENGGARANG  akan menghadapi serangan , bertempur dengan ciptaan yang bernama PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN  dalam 1 bulan 6 hari lagi :3 ohsemm . ><" 

jadi , di kesempatan ini , fza mau berkongsi DOA-2  YANG DIGUNAKAN SEPANJANG MUSIM PEPERIKSAAN :3

**Doa memulakan ulangkaji


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.”

**Doa selepas mengulangkaji

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.
Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”Doa Pada Hari PeperiksaanDicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:

**Ketika memasuki dewan peperiksaan:

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا 

Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

**Ketika menerima kertas soalan:

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.
Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”

**Ketika sukar menjawab:

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.
Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

**Atau:
اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً.

Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”

**Jika anda terlupa jawapan:

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.
Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku

hope korang boleh membaca doa-2 tersebut . 
anyway , kepada semua calon-2 PMR , SPM dan STPM  2012 , 
khususnya calon-2 daripada SMK SENGGARANG , 
dapat buat yang terbaik , mendapat keputusan yang cemerlang , mamp mengharumkan nama sekolah , menaikkan prestasi sekolah . :3 all the best and good luck kayy :3 
moga korang dapat keputusan yang korang idam-idamkan . 
dan kepada korangs yang akan menjalani PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN tak lama lagi . kita gengs ! :3 . all the best yaww . chaiyokk !

anyway , panda demokk . aku rindu kau . aku bahagia dengan dia :3 
 *menyempat*

okeyy . jumpa korang pada entry yang akan datang . 
moga korang dapat manfaat seleas baca entry niyy .
bye-bye . salam persahabatan dihulurkan . 
assalamualaikum



everlasting memory :3



tok3x assalamualaikum semua !
hello milo marshmallow . 
yeyeahh ! kita bersua kembali di blog fza yang buruk niyy .

anyway , korang sihat kan ? alhamdulillah . batuk fza makin teruk sekarang . sabaq je la . :3 amacam dengan wajah baru blog niyy ? okey takk ? makin cantik ataupun sebaliknya ? ><" kenapa dengan blog biru fza yang dulu  tu ? kenapa tukaq ? hehe . sebenarnya , saja nak tukar mood . tukar warna sekali sekala . tak mengapa kann ? ><" 

dah lama sangat blog ni tak berupdate . :3 bersawang dahh . jadi , hari niyy fza nak update macam-2 story . nak tahu ataupun tidak , terpulang pada korang yea :3 


untuk pengetahuan semua , :3 pada penghujung bulan OGOS yang lepas , fza dan keluarga pergi ke LANGKAWI . ikut rombongan koperasi sekolah mak , SMK PERMATA JAYA . memang syiok . 3 hari 2 malam kat sana . over all , memang best :3 pakwe-2 Kedah kacak-2 belaka , gadis-2nya pun cun semua :3 


jam 8 malam lebih kot , bergerak dari SMK PERMATA JAYA . sampai KEDAH tu , lebih kurang pukul 7 pagi ke atas :3 . lama bertapa dalam bas -,- . tu gambaq hari pertama di sana . naik feri , DATARAN LANG , KILIM GEOFOREST PARK , CABLE CAR . 
memang best . naik bot tu , laju weyy >< dapat tengok HELANG dari jarak dekat . helang hidup tau . bukan patung helang tu . kalau korang perasan , dalam kotak-2 kecil tu , ada gambar ayah pegang something . itu namanya BELANGKAS tau :3 naik cable car paling seram bagi fza lhaa . tinggi kot . lepas tu , boleh benda tu berhenti at tengah-2 . mana tak seram -,-



okeyy . second day , g tempat minyak gamat . Makam dan Muzium Mahsuri . klik gambar untuk lebih jelas kayy :3 generasi ke-7 MAHSURI dah kahwin tu . woot woot . kesian Mahsuri tuh , dapat pelbagai fitnah . akhirnya mati . :/


tak cukup dengan itu , kami ke BERAS TERBAKAR . mengapa dinamakan beras terbakar ? okeyy . time tu , LANGKAWI terkena sumpahan Mahsuri . nak penjelasan yang lebih , cari lha sendiri kayy =P lepas tu , ktorang ke UNDERWATER WORLD . best tuhh . dapat tengok penguin dan anjing laut . JAKUN SEBENTAR . almaklumlah selalunya tengok kat tv jea :3


lepas habis menjelajah underwater world tu , ktorang ke GALERIA PERDANA . tempat yang berkumpulnya artifak-2 oleh perdana menteri yang ke 4 iaitu Tun Dr Mahathir . memang syiokk . kalau 1 hari jalan , tak cukup . kenapa ? kawasannya luas . banyak sangat bahagiannya . :3 yang paling best , bahagian kereta je >< . hari ketiga ktorang gerak balik JOHOR . -the end- =P

sec story 




hehe . kenapa fza letak gambar dia niyy ? hangpa kenai depa ka ? :3  meh sini , fza cerita serba sedikit pasai dia . nama dia Noor Athirah Asyiqeen . umur dia 14 tahun . taken by _____ . tak suka dia ? ada aku kesah . ahli kumpulan TEENAGERS  <3  . dilahirkan dpada 15 September 2012 . :3 


nak dijadikan cerita , JUMAAT yang lepas a.k.a 14 September , ktorang (TEENAGERS , NINJA TURTLE) ajak cik tirah ni ke pantai . kelam kabut la jugak . gara-2 tak cukup motor . kek dan tepung dah dibeli secara senyap-2 . tirah sendiri tak perasan bila ktorang beli :3  fza , syera , maza , naik 1 motor = pacak 3 . harem jadahh . kenangan kot



anyway , tirah sayangs , happy birthday dear . habis putih baju dia . sayang kau la budak ! :3



third story

okey . yang ni agak sadis sedikit . hmm . sabaq fza . tahan air mata . actually , jap ea . fza tunjuk gambarnya .




cantek kan ? hmm . nama beliau , USTAZAH AZLINA . beliau ajar fza macam-2 . beliau adalah ustazah fza yang ajaq dari darjah 6 hinggalah habis darjah khas . dan sebenarnya , beliau dah meninggal . innalillah . hmm . harap korang tak keberatan nak sedekahkan alfatihah untuk dirinya . amat dihargai :) 



fourth story

okeyy . ni last . member sekelas fza accident . calar balar muka katanya lhaa . dulu , aten accident , sekarang ni , dia pulak . siapa ? identiti dirahsiakan :3



gambar best untuk korang zoom .




pulau kasut :3 ada sebelah je ><



klik gambar . cari benda tersembunyi


klik gambar . cari nama pulau yang kelakaq ><



okeyy . setakat ni sahaja entry saya pada kali ini .

sorry kayy , entry panjang sangat . sampai korang meluat , loya baca . :3 sorry jugak blog ni tak menarik . anyway , thanks sebab baca . amat hargainya . spread love kayy :3 

see ya in next entry . bye-bye . assalamualaikum . 

salam persahabatan dihulurkan